Wednesday, November 12, 2008

Oracle Purchasing - Interview Questions

Oracle Purchasing - Interview Questions

1. Can we automatically 'Close' the Purchase order without receiving the full quantity?

2. When does a Purchase Order line get the Status 'Closed for Receiving'?

3. What is the difference between the control actions 'On Hold' and 'Freeze' for a Purchase order?

4. What are the different document statuses used in Oracle Purchasing?

5. If a Purchase Order/Requisition is cancelled accidentally, can we revert it back?

6. Can we receive a shipment even when it is "Closed for Receiving"?

7. Can we re-open a Closed and Finally Closed Purchase Order?

8. Can we match an Invoice against a line even when it is 'Closed for Invoicing'?

9. How do I change the Supplier on a approved PO?

10. When a user enters a new PO, the Preparer (user) is always defaulted as the buyer. User is not able to change it too. How do we allow the user to change this?

Already know the answers? Please post them using the comments option below this post on http://applearn.blogspot.com

First one to answer all questions correctly might be the "member of the month" at applearn

6 comments:

  1. also need answers for these as well.

    did somebody find all the correct answers?

    ReplyDelete
  2. First of all. Thanks very much for your useful post.

    I just came across your blog and wanted to drop you a note telling you how impressed I was with the information you have posted here.

    Please let me introduce you some info related to this post and I hope that it is useful for community.

    Source: Purchasing interview questions

    Thanks again
    Ngo

    ReplyDelete
  3. Yazan Al-zabalawiApril 3, 2010 at 3:58 AM

    in Purchaisng Option window check the Enforce Buyer name check box.

    ReplyDelete
  4. Hi All,,,
    Here are answers to these questions:

    1. Can we automatically 'Close' the Purchase order without receiving the full quantity?
    Ans. The Receipt Close Tolerance lets you specify a quantity percentage within which Purchasing closes a partially received shipment. For example, if your Receipt Close Tolerance is 5% and you receive 96% of an expected shipment, Purchasing automatically closes this shipment for receiving.


    2. When does a Purchase Order line get the Status 'Closed for Receiving'?
    Ans. Goods have been received on the system against this line but an invoice has not been
    matched to the order.


    3. What is the difference between the control actions 'On Hold' and 'Freeze' for a Purchase order?
    Ans. You can place a Purchase order 'On hold' only at the header level. This unapproves the purchase order while preventing printing, receiving, invoicing, and future approval until you remove the hold. You can 'Freeze' only at the header and release level. You freeze a Purchase order when you want to prevent any future modifications to the Purchase order. When you freeze a Purchase order, you can still receive and pay for goods you already ordered.

    4. What are the different document statuses used in Oracle Purchasing?
    Ans. Delete, Cancel, Final Close, Freeze, Hold, Firm, Close, Close for receiving, Close for invoicing, Open, open forreceiving, Open for invoicing, Unfreeze.

    5. If a Purchase Order/Requisition is cancelled accidentally, can we revert it back?
    Ans. No. The cancellation is a non-reversible process. Once the document is cancelled we cannot revert it back.

    6. Can we receive a shipment even when it is "Closed for Receiving"?
    Ans. Yes, it does not prevent you from receiving.

    7. Can we re-open a Closed and Finally Closed Purchase Order?
    Ans. You can Open a Closed purchase order but you cannot take any control action on Finally Closed PO.

    8. Can we match an Invoice against a line even when it is 'Closed for Invoicing'?
    Ans. The Close for Invoicing status does not prevent you from matching an invoice to a purchase order or to a receipt.

    Regards,
    Thakur

    ReplyDelete
  5. 9.How do I change the Supplier on a approved PO?
    Ans : You cannot the change the supplier on a approved PO but you can change the supplier site. The approved PO is a legal document with the supplier so u wont be able to change the supplier

    ReplyDelete
  6. 10. When a user enters a new PO, the Preparer (user) is always defaulted as the buyer. User is not able to change it too. How do we allow the user to change this?
    Ans : In document type setup you have a checkbox Enforce Buyer - when unchecked the preparer will be able to change the default buyer.

    ReplyDelete

Please enter your email address to subscribe

You won't repent doing this!
Email: